A téli hónapok során talán nincs is fontosabb vitaminforrás, mint ez a különleges kincs | Sokszínű vidék


A savanyú káposzta újkori multivitamin, amit már nagyanyáink is használtak.

A savanyú káposztából számtalan ízletes étel készíthető, ám nem csak ezért szeretjük. A savanyú káposzta és annak leve ugyanis tele van vitaminokkal és a bélrendszerre is jótékony hatással van, írta a WEBBeteg.

Főzve, rakott formában, párolva, levesként, salátában, vagy akár nyersen is remek vitamin- és tápanyagforrásként szolgál.

A savanyú káposzta alapja a fejeskáposzta, melyet erjesztési folyamatnak vetnek alá, sóval vagy sós vízzel és kovásszal, ez a folyamat általában 10-től 90 napig terjed. Érdekes, hogy a fejeskáposzta C-vitamin-tartalma kiemelkedő, 100 grammban körülbelül 20 mg C-vitamint találunk. A savanyítás során ez a vitamin és a káposzta egyéb értékes tápanyagai megmaradnak, így a savanyú káposzta nemcsak ízletes, hanem tápláló választás is.

A C-vitamin mellett a B1-vitamint, niacint és karotint is tartalmaz, amikor ezt a tápláló ételt fogyasztjuk. Az ásványi anyagok palettája sem elhanyagolható, hiszen foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium is megtalálható benne. Emellett jelentős víztartalma révén a napi folyadékszükségletünkhöz is hozzájárulhat, így bátran számíthatunk rá hidratálásunk során.

Ha ez nem volna elég, 100 gramm káposzta mindössze 3,4 gramm szénhidrátot, 1,1 gramm fehérjét, 0,2 gramm zsírt és 2,47 gramm élelmi rostot is tartalmaz.

A legjobb, a hagyományos eljárással készült savanyú káposzta, a boltban kapható legtöbbje sajnos már gyorsérleléssel készült. A savanyú káposztát ajánlott nyersen fogyasztani, de megfelelő főzéssel az elkészítés során is megőrizhetünk számos vitamint és ásványi anyagot belőle.

A rostok olyan táplálékformák, amelyeket a szervezet nem képes felszívni. A növényi sejtek sejtfala, amely főként cellulózból áll, nem emészthető az emberi emésztőrendszer által, ezért a rostok funkciója szinte kefeként szolgál a bélben. Segítenek eltávolítani a nem kívánt salakanyagokat, és emellett vízmegkötő tulajdonságuk révén megakadályozzák, hogy a vastagbél ezt a vizet felszívja.

A savanyú káposzta-lé valójában a bélrendszer természetes seprűje, amely már napi 1 deciliter fogyasztása esetén is jelentős erősítést nyújt a bélflórának, miközben hatékonyan eltünteti a káros baktériumokat. Emellett a májat is kíméli, és gazdag C-vitaminban, ami tovább növeli jótékony hatásait.

A téli időszakban fokozottan figyelnünk kell, hogy szervezetünk hozzá tudjon jutni a vitaminokhoz. A déli gyümölcsök immunrendszerünk támogatói. Vitaminok, ásványi anyagok és rostok széles választékát tartalmazzák, amelyek kedvezően hatnak szervezetünkre.

Related posts