Az egészséges táplálkozás iránti túlzott elkötelezettség néha függőséghez hasonló állapotot idézhet elő.

Egyre többen vonzódnak az úgynevezett tiszta étkezés (clean eating) diétához, amely során kizárólag organikus, bio vagy számukra egészségesnek vélt ételeket fogyasztanak. A Semmelweis Egyetem kutatásai alapján a divatmodellek több mint egyharmada hajlamos lehet az egészséges ételfüggőség kialakulására. Ez a jelenség, amelyet orthorexia nervosának neveznek, súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet, figyelmeztet a Semmelweis Egyetem.
Az egészséges életmód melletti elköteleződés az egyik legnépszerűbb újévi fogadalom, de Bogár Nikolett, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének evészavarokat kutató PhD-hallgatója szerint nem mindegy, hogyan fognak bele az emberek.
Az orthorexia nervosa (ON) egy különös és vitatott táplálkozási rendellenesség, amely az egészséges ételek iránti kényszeres vonzalommal jellemezhető. Bár első alkalommal 1997-ben írták le, a szakmai közéletben még mindig élénk diskurzus tárgyát képezi. Ezt a kórképet leginkább az evészavarok és a kényszerbetegségek határvonalán találhatjuk. A betegekre jellemző, hogy nem a táplálék mennyiségét, hanem annak minőségét helyezik a középpontba, kizárólag az általuk egészségesnek tartott alapanyagokat és ételeket választják. E választások, amelyek gyakran szubjektív érzéseken alapulnak, dietetikai szempontból azonban nem mindig bizonyulnak helyesnek vagy megfelelőnek.
"Amennyiben valaki kizárólag egyféle alapanyagot fogyaszt, legyen az hal, zöldség, vagy akár kizárólag zöld színű, nyers, szénhidrátmentes ételek, úgy könnyen kialakulhatnak náluk hiánybetegségek. Ez hasonlóan igaz, mint azoknál, akik az ételek mennyiségét korlátozó evészavarokkal küzdenek, hiszen ők is elmaradnak a szükséges tápanyagok, vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék és szénhidrátok bevitelében" – magyarázza Bogár. Szerinte bizonyos szakmákban és társadalmi csoportokban az egészséges ételfüggőség kialakulásának hajlama még gyakoribb, ami további figyelmet érdemel.
A Semmelweis Egyetem kutatói nemzetközi szinten úttörő munkát végeztek az Eating and Weight Disorders - Studies on Anorexia, Bulimia and Obesity című szakfolyóirat keretein belül, ahol a divatmodellek körében az egészséges étkezési szokások iránti szenvedélyt vizsgálták. A kérdőíves felmérés eredményeként a megkérdezett női modellek több mint 35%-ánál észleltek olyan jeleket, amelyek az ON (örömteli étkezés) iránti hajlamra utalnak. Érdekes módon a kontrollcsoport, amely főként fiatal egyetemistákból állt, szintén aggasztó eredményeket mutatott: több mint 20%-uknál szintén felfedezhető volt az egészséges étkezési addikcióra való hajlam.
A kutatásunk során a vizsgálódásaink egy jelentős részét az egészséges táplálkozással kapcsolatos pozitív érzelmek köré építettük. Az eredmények azt mutatják, hogy a résztvevők, beleértve a modelleket és a kontrollcsoport tagjait is, 95%-os arányban magas pontszámokat értek el. Ez azt jelenti, hogy az egészséges étkezés már olyan társadalmi normává vált, amelyet ugyanolyan fontosnak tartanak, mint korábban a karcsú testalkatot. Ennek következtében az ehhez kapcsolódó függőségek gyakran észrevétlenül maradnak, mivel egy társadalmilag elismert és pozitívnak tartott jelenséghez, mint az egészséges életmód, kapcsolódnak – mondja a kutató, aki korábbi tapasztalataival divatmodellként is hozzájárult a témához.
Figyelmeztető jel lehet, ha valaki annyira elköteleződik az egészséges táplálkozás mellett, hogy ez már más területeire is kihatással van. Például, ha a mindennapjait és programjait szinte teljesen az egészséges étkezés köré építi, ha a baráti összejövetelek, vagy akár a családi ünnepek, mint a karácsonyi partik, kimaradnak az életéből, vagyis ha nem képes egy kis rugalmasságra az étkezés terén, és a megszokott rutinjaiba való beleszólás stresszt okoz számára.
A helytelen táplálkozás első jelei közé tartozhatnak a hajhullás, a körmök töredezése, a menstruációs ciklus zavarai, az energiaszint csökkenése vagy a levertség érzése. Ezek mellett súlyosabb evészavarok, mint az anorexia és a bulimia is megjelenhetnek, melyek az egészséges táplálkozás iránti kóros függőség következményeként alakulhatnak ki.
Bogár véleménye szerint az étkezés messze túlmutat a puszta táplálkozáson; ez egy olyan társasági és kulturális élmény, amely különösen az ünnepek és az azt követő hetek során válik hangsúlyossá. A barátokkal együtt eltöltött főzési esték vagy egy közös éttermi látogatás nem csupán praktikus célt szolgál, hanem mély érzelmi kapcsolatokat is teremt. Éppen ezért lényeges, hogy ne skatulyázzuk be az ételeket jóra vagy rosszra, és ne engedjük, hogy az étkezés önsanyargatás tárgyává váljon. Az élvezetek és a közösségi élmények megélése sokkal fontosabb, mint a kalóriák vagy a diétás szabályok számon tartása.
"Januárban se az ultratiszta, hanem egy hosszútávú kiegyensúlyozott étrend kialakítására törekedjünk, melybe időnként pár szaloncukor és csoki is belefér, bűntudat nélkül" - tanácsolja a szakember.