Grillkalauz 2025-re: A kezdők és haladók útmutatója a grillmesterektől Fedezd fel a grill világát 2025-ben! Ez a részletes útmutató nemcsak a kezdők számára nyújt segítséget, hanem a tapasztalt grillkedvelőknek is, akik szeretnék továbbfejleszteni tudásu


Manapság itthon is újra virágzik a grillezés művészete, hiszen egyre többen vásárolnak kisebb, asztali vagy tojásgrilleket a városi erkélyükre, amelyeket még a téli hónapokban is szívesen használnak. A faszenes, gáz- és elektromos grillsütők széles választéka követi ezt a növekvő trendet, lehetővé téve, hogy mindenki megtalálja azt a megoldást, ami a legjobban illik az igényeihez és ízléséhez.

A faszenes grill a sütés során egyedülálló füstös ízélményt varázsol az ételeknek, míg a gázgrill lehetővé teszi a hőmérséklet precíz szabályozását. Az elektromos grilleket pedig akár a legkisebb balkonon is használhatjuk, hiszen nem kell aggódnunk a füst miatt. A sikeres sütögetéshez elengedhetetlenek a megfelelő grilleszközök, mint például a grillcsipesz, a húslapát, a maghőmérő, valamint a grillkefe a tisztításhoz. Az igazi kerti parti hangulat megteremtéséhez érdemes grillpavilont, kényelmes kerti bútorokat, színes párnákat, szolárlámpákat és egyéb dekorációt is bevetni. Most pedig következzenek a Praktiker szakértőitől származó hasznos tippek és tudnivalók a grillkedvelők számára!

A 2025-ös grillszezonban a húsimádók, a vegák és a vegánok is megtalálhatják az ideális grillsütőt, és akár a legkisebb erkélyen is különleges gasztroélményben lehet részük. Abonyi Péter, a Praktiker kerti megoldások szakértője szerint a legfontosabb, hogy először mérjük fel, hol és hány főre szeretnénk grillezni, mennyire vagyunk elszántak, és töltjük szívesen az időnket az előkészületekkel, felfűtéssel. Lehetőségeink és preferenciáink határozzák meg, hogy a faszenes, a gáz- vagy az elektromos grill melyik típusát érdemes beszerezni, hiszen tudásban, méretben és árkategória szerint is bőséges a kínálat. A grilleszközök terén is jobb tájékozódni: ha igazán profik szeretnénk lenni, szükségünk lehet egyebek mellett begyújtó kéményre, csipeszre, lapátra, hamburgerprésre vagy kesztyűre, és a sort még lehetne folytatni.

Örömmel értesítünk, hogy a barkácsáruházban mostantól SZÉP-kártyával is beszerezhetjük a különböző grillsütőket – hívja fel a figyelmet a szakértő. A grillpartik remek lehetőséget kínálnak, hogy kertünkben, teraszunkon vagy akár az erkélyünkön élvezzük a szabadban töltött időt. Minden igényhez és helyszínhez található megfelelő méretű és funkciójú grillsütő. A divatos alumíniumvázas és műrattan kerti bútor szettek segítségével, trópusi mintákkal és élénk színekkel fűszerezve, valamint bohém kiegészítőkkel és dekorációval, napelemes fényfüzérekkel és függőágyakkal igazi tengerparti hangulatot varázsolhatunk még a legkisebb balkonnal is. Az árnyékolás kérdésére is van megoldásunk: a szél- és napálló grillpavilonok és pergolák állandó védelmet nyújtanak, de napvitorlákkal szezonálisan is biztosíthatjuk a kellemes árnyékot. A Praktiker szakértői hasznos tudnivalókkal és praktikus tippekkel szolgálnak, sőt, Lázár Chef egy izgalmas grillrecepttel is meglepi az érdeklődőket.

Ha rajongunk az autentikus füstös ízekért, a faszén grillezés elengedhetetlen élmény, és számos lehetőség közül válogathatunk. Az egyik legpraktikusabb választás a zománcozott vas flekkensütő, amelyet lábakra szerelve egyszerűen a tűz vagy a parázs fölé helyezhetünk, de akár lánccal is függeszthetjük egy állványra. Ezen a sütőfelületen ínycsiklandó húst, friss halat vagy akár ropogós zöldségeket készíthetünk, garantáltan zamatos falatokra számíthatunk. Ne feledjük, hogy mindehhez egy megfelelő tűzrakó hely szükséges - figyelmeztet Abonyi Péter.

Nagyobb a mozgásterünk, ha a faszenes grill mellett döntünk, hiszen ahhoz nincs szükség külön tűzrakóra, könnyen mozgatható, ezért kertünk vagy teraszunk bármely pontján fel tudjuk állítani. Sokan szeretik a Landmann és a Perfect Home grilljeit, amelyek között a kezdők és a profik is megtalálják a számukra megfelelő sütőt különböző felszereltséggel a Praktiker kínálatában is.

A grillhordótól a grillkocsiig változatos a kínálat. Népszerű a gömbgrill, aminek alsó részébe kerül a faszén vagy grillbrikett, és szellőzőrendszerrel tudjuk szabályozni a levegőáramlást. A tűztér hőmérsékletét is tudjuk ellenőrizni, a hamu pedig hamugyűjtő tálcán gyűlik össze, ezért könnyű eltávolítani. Ma már az egyik legnépszerűbb sütőnek számít az extra vastag kerámiafalú, és jellegzetesen tojás alakú Kamado grill. Kívül-belül tökéletes választás esztétikus megjelenése és profi tudása, multifunkcionalitása miatt. A kerámia megtartja a hőt és a nedvességet, így a belső környezet ideális grillezéshez, füstöléshez vagy lassú sütéshez. Klasszikus hússütésen túl ezért készíthetünk benne csülköt, grillcsirkét, sőt még pizzát is.

A Praktiker szakértőjének véleménye alapján:

A leglényegesebb, hogy kizárólag száraz, kiváló minőségű faszenet vagy grillbrikettet válasszunk, hiszen ezáltal nemcsak a tűzgyújtás válik egyszerűbbé, hanem a füstkibocsátás is jelentősen csökken. A faszénparázs hosszan tartó hőt biztosít, hiszen a faszén vagy a grillbrikett mennyiségétől függően akár 40-60 perc is szükséges ahhoz, hogy a grill elérje az ideális hőmérsékletet. Ezt követően viszont gyorsan kell cselekednünk, mert a parázs viszonylag rövid idő alatt elhamvad.

Ha valaki állandó grillezőhely kialakítására vágyik, annak kiváló alternatíva lehet a betongrill. Ez a praktikus megoldás könnyedén beszerezhető barkácsáruházakban, és tartósan telepíthető a kert vagy terasz szívébe. A grill köré akár egy teljes szabadtéri konyhát is kialakíthatunk, így a kültéri tér igazi ékszerdobozzá válhat. Bár a zárt rendszer miatt a sütőfelülethez való hozzáférés nem a legegyszerűbb, és a nehéz súlya miatt a grill mozgatása is kihívások elé állíthat bennünket, a betongrill egyik legnagyobb előnye, hogy a hideg időjárás sem szab határt a grillezés örömének. A füstelvezető nyílás és a három oldalról zárt tűztér gondoskodik arról, hogy még a zimankósabb napokon is kellemes élményben legyen részünk.

A Praktiker szakértőjének véleménye alapján:

A grillezéshez számos hasznos eszköz és kiegészítő áll rendelkezésünkre, melyeket a barkácsáruház széles választékban kínál. Például a begyújtó kémény segítségével gyorsabban lángra lobbantjuk a faszenet, míg a fújtató révén az oxigénellátás fokozásával elősegítjük a parázs intenzív izzását. Hasznos, ha hőszigetelt nyelű csipeszt használunk a húsok forgatásához, így elkerülhetjük, hogy a zsír a parázsra cseppenjen, ami a füstképződést is csökkenti. Az is megkönnyíti a dolgunkat, ha mindig kéznél van grillkesztyű, így elkerülhetjük a konyharuha vagy edényfogó használatát. A maghőmérő pedig lehetővé teszi számunkra, hogy gyorsan és pontosan ellenőrizzük, vajon a hús tökéletesen átsült-e. A hamburgerpréssel pedig egyenletes méretű és vastagságú húspogácsákat készíthetünk, így biztosak lehetünk abban, hogy minden egyes darab egyformán ízletes lesz.

A Praktiker szakértője hangsúlyozza, hogy a gázüzemű grillek egyértelmű előnyben vannak a faszenes változatokkal szemben, hiszen sokkal gyorsabban elérhetjük a kívánt sütési hőmérsékletet. A felfűtési idő rendkívül rövid, ami lehetővé teszi, hogy kedvenc ételeinket pillanatok alatt elkészíthessük. A grillek főégőinek száma 1-től egészen 6-ig terjedhet, és az anyaghasználat is változatos: találkozhatunk rozsdamentes acélból, öntöttvasból vagy kerámiából készült modellekkel. A grillrács mérete és az égők száma alapján sokféle ételt készíthetünk, legyen szó húsról, halról, zöldségekről, sőt, még ínycsiklandó pizzát is süthetünk rajta.

Direkt és indirekt sütésre egyaránt alkalmas: gyorsan elkészíthető ételek esetén - ilyen például a hamburgerhús, virslik, kolbászkák, zöldségek - közvetlenül a hőforrás fölé helyezzük a nyers alapanyagot. Az indirekt grillezést vastagabb húsoknál érdemes választani, amikor 20 percnél több sülési időre van szükség ahhoz, hogy a hús belül is puha legyen. Vannak olyan modellek, amelyeknél vízzel töltött csepptálca gyűjti az égő alatt a lecsöpögő zsírt, ezáltal egyszerűsítve a zsír eltávolítását és a takarítást.

A gázgrillek propán-bután keverékkel működnek, a szükséges gázmennyiség pedig a grill teljesítményétől függ. Abonyi Péter szerint egy 12 kW-os modell óránként körülbelül 1,2 kg gázt fogyaszt, így egy 5 kg-os palack körülbelül négy órányi intenzív grillezésre elegendő. A grillsütőnkhöz méretben passzoló gázpalackot speciális kereskedésben, benzinkúton szerezhetjük be és cserélhetjük.

Akiknek nincs kertjük, mégsem kell lemondaniuk a grillezés felejthetetlen élményéről. A balkonján bárki könnyedén elővarázsolhat egy ínycsiklandó ebédet egy elektromos grillező segítségével. Csak annyira van szükség, hogy csatlakoztassuk a készüléket a konnektorba, beállítsuk a kívánt hőmérsékletet, és máris kezdődhet a sütögetés! A Praktiker szakértője szerint ennek a módszernek számos előnye van: nem keletkezik füst, így elkerülhetjük a szomszédok kellemetlenkedését, és a gázpalackok tárolásával sem kell bajlódnunk. A piacon különböző típusú elektromos grillek közül választhatunk, de főként kisebb készülékekkel találkozhatunk, amelyek ideálisak néhány fő számára. Az asztali grill az egyik legpraktikusabb opció, hiszen kompakt mérete lehetővé teszi, hogy még a legkisebb helyeken is elférjen. Felülete lehet sima vagy bordázott, tapadásmentes bevonattal rendelkezik, gyorsan felmelegszik, és a hőmérséklet pontosan szabályozható. A kontakt grill hasonlóan működik, de zárható fedele miatt az ételt mind felül, mind alul egyszerre süti, ami különösen praktikus nemcsak húsokhoz, hanem szendvicsekhez, paninikhez vagy grillezett zöldségekhez is. Nem telhet el a grillszezon fenséges kebab vagy saslik nélkül, ezekhez az ételekhez pedig az elektromos nyársat ajánlja a szakértő. Grillezzen bárhol, bármikor, és élvezze a finom falatokat!

Abonyi Péter szerint az elektromos grillek között azonban ma már komolyabb modellek is vannak, amelyek nagyságra, kapacitásra felveszik a versenyt a faszenes és gázgrillekkel, és megjelenésükben is hasonlítanak rájuk. Egyik ilyen hasonlóság a nagy grillfelület és a külön grillzónák. Egyes modelleknél beépített hőmérős BBQ-fedél és LED-megvilágítású kezelőfelület is megkönnyíti a használatot. Ráadásul a kerekes modellek könnyen mozgathatók, ugyanakkor a limitált kábelhossz miatt az áramforrásnak közel kell lennie, és hosszabbítóra is szükségünk lehet. Ha megbízható, minőségi grillsütőt keresünk, érdemes szétnézni a barkácsáruház széles választékában, és szakértő eladó segítségét kérni - hívja fel a figyelmet Abonyi Péter.

Ha igazán emlékezetes grillpartira vágyunk, érdemes egy stílusos kerti pavilont felállítani, amelyet izgalmas kerti bútorokkal és élénk színű kiegészítőkkel díszítünk. Az idei trendekben a tengerparti hangulat és a trópusi stílus dominál, tele virágmintákkal, színes textíliákkal és vibráló árnyalatokkal, mint az narancssárga, lime zöld, napsárga, türkiz és pisztáciazöld – ezekkel pillanatok alatt varázslatos nyári atmoszférát teremthetünk a kültéri eseményünknek. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az étkészletet is a választott dizájnhoz igazítsuk – hívja fel a figyelmet Boncz Péter, a Praktiker lakberendezési szakértője. Az idei év slágerei közé tartozik a bioklimatikus pergola és a műanyag kerti pavilon, amelyek stabil és vonzó alapot adnak bármilyen kültéri rendezvényhez. A nap elleni védelem érdekében választhatunk acélvázas pillangó napárnyékolót is, amely elegáns megoldás. A piacon számos alternatíva áll rendelkezésre, legyen szó teljesen nyitott vagy intim, függönyözhető változatokról – ezek tökéletesek lehetnek egy romantikus grillvacsorához is. Teremtsük meg a tökéletes légkört, és élvezzük a jó társaságot a szabadban!

Idén a kerti bútorok világában az alumínium és műrattan kombinációja hozza a legfrissebb trendeket, hiszen ezek a garnitúrák nemcsak modern megjelenésükkel hódítanak, hanem harmonikusan illeszkednek a természet környezetébe is. Ideális választás lehet egy klasszikus, 2-4 fő részére készült összecsukható szett, amelyhez kültéri puffokat és elegáns, sötétszürke kanapét is hozzáadhatunk, így még kényelmesebbé téve a kültéri pihenést. A monokróm színpaletta, mint például a mocha mousse vagy a tengeri fű árnyalatai, remek alapot nyújtanak, amelyet színes kiegészítőkkel, például élénk párnákkal és dekoratív takarókkal könnyedén feldobhatunk.

Az önfeledt pihenéshez elengedhetetlenek az állítható háttámlás napozószékek, egy kényelmes kültéri függőágy, vagy egy szőnyeggel berendezett lounge-sarok, ahol igazán ellazulhatunk. A beach koktélok készítéséhez ne feledkezzünk meg a shaker használatáról, valamint a keverőpálcákról és a színes, bohém poharakról – ezek már önmagukban is feldobják a hangulatot az italsarkon. A világítás is kulcsszerepet játszik: trendi szolárlámpák és napelemes fényfüzérek nemcsak energiatakarékos megoldások, de varázslatos atmoszférát is teremtenek. Ráadásul bárhová felhelyezhetjük őket – fákra, pergolára, korlátra, sőt, akár a vízparti stégre is –, így egész este ragyogó fényben úszik majd a buli.

Zárszóként ne feledkezzünk meg az esztétikus teríték fontosságáról sem! A Praktiker szakértője szerint a finom porcelántányérok, gyékény vagy textil tányéralátétek, valamint tengeri ihletésű díszek – mint a kagylóval díszített tükrök, hal formájú tálak vagy lámpások – igazán különlegessé és emlékezetessé varázsolják a grillpartit. Továbbá, a dekoratív műfű elemek, fonott kosarak és világos árnyalatú kerámiák játékos, mégis harmonikus keretet adnak az összképhez, így a vendégek biztosan felejthetetlen élményekkel távoznak.

Related posts