Szupermenta: alaposan szemügyre véve az áruházak tejtermékeinek választékát.


Nem mindegy, hogy a boltokban mi kerül a kosarunkba. Ezért ellenőrizték a hatósági felügyelők novemberben a kereskedelmi egységek tejtermékrészlegeit Budapesten, valamint Kelet- és Nyugat-Magyarország 10-10 boltjában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2014 novemberében indította el azt a különleges termékteszt programját, ami egyaránt szól az előállítóknak, a forgalmazóknak és persze a vásárlóknak is. A tesztsorozat Szupermenta néven vált ismertté. "A menta a frissesség és az aktualitás kifejezője, amit egyébként a weboldal színvilága is közvetít, míg a név első része a minőség magas fokozatára utal. Így született meg a népszerűvé vált Szupermenta. A program minőséget garantáló emblémája 2015 óta elérhető és egy évig viselhetik a teszten dobogós helyezést elért termékek, amelyekbe, ha egyszer belekóstolnak a vevők, biztosan újra visszatérnek hozzá. Egy tesztfolyamaton az ellenőrök nemcsak az élelmiszereket, hanem adott esetben az árusítás körülményeit is nézik - magyarázta a Hírklikknek dr. Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója.

Élelmiszerek esetében a cím elnyerését, a magas minőséget jelző embléma használatát, a Nébih szigorú feltételekhez köti. Terméktesztjeik garanciája a munkatársak szakértelme, a Szupermenta egyediségét pedig éppen az a komplex vizsgálati rendszer adja, ami magában foglalja a Nébih laboratóriumaiban végzett méréseket és a termékek hatósági ellenőrzését is.

A program különleges előnye abban rejlik, hogy a többi élelmiszer-teszttel ellentétben hatósági ellenőrzés alatt zajlik, így a potenciálisan veszélyes termékek azonnal eltávolításra kerülnek a boltok kínálatából, ezzel megakadályozva, hogy a fogyasztókhoz eljussanak.

"2014 novembere és 2024 novembere között 110 termékkör teljes körű vizsgálatát végeztük el a feldolgozott élelmiszerektől kezdve, az alkoholos italokon, a fűszernövényeken, az állatgyógyászati készítményeken át egészen a fűmagokig. Mintegy 2380 termék több mint 230 ezer laboratóriumi paraméter vizsgálatán esett át, a kedveltségi vizsgálatokon 2155 szakértő és laikus kóstoló vett már részt" - mutatta be a Szupermenta terméktesztet az igazgató.

Az utóbbi napokban lezárult az országos "tejtermékrészleg-teszt". A szakemberek az üzletek hűtőberendezéseit vizsgálták, amelyek kifejezetten a tej és tejtermékek tárolására szolgálnak. A felülvizsgálat során kiemelt figyelmet fordítottak a berendezések állapotára és működésére, beleértve a hőmérők pontosságát is. Emellett megvizsgálták a hűtők kapacitását és elhelyezését, hogy azok megfeleljenek a vonatkozó előírásoknak. Az ellenőrzés során a hűtők aktuális hőmérsékletét is mérték, hogy biztosítsák a termékek megfelelő, előírt hűtési tartományban való tárolását. A felügyelők összességében pozitív eredményekkel zárták a tesztet, minden a szabályoknak megfelelően működött.

A pultokban található termékek ellenőrzése során figyelembe vették a lejárati időket, a csomagolás állapotát, valamint a nyomon követési dokumentumok megfelelőségét is, hogy biztosan eleget tegyenek az előírásoknak. Ezen kívül a szakértők alaposan átvizsgálták, mutatkoznak-e romlásra utaló jelek. A jegyzőkönyvek alapján megállapítást nyert, hogy több helyszínen hiányoztak a szükséges mérőeszközök vagy azok hitelesítési iratai, továbbá gondok adódtak az áruátvételnél alkalmazott hőmérséklet-ellenőrzési módszerekkel is. A kereskedelmi egységeknek, a hűtőberendezések és a hűtött termékek hőmérsékletének megfelelő nyomon követése érdekében, kötelező hőmérővel rendelkezniük, esetleg maghőmérővel is, azonban ez nem minden esetben van így. Néhány helyszínen a szakemberek azt tapasztalták, hogy teljesen hiányzott a mérőeszköz, vagy ha volt is, nem végezték el a kalibrációt, sőt, olyan eset is előfordult, hogy a kalibrálási bizonyítvány érvényessége már lejárt.

"A kiválasztott üzletek közül 12 helyen végeztek sajtdarabolási tevékenységet, ezért megvizsgáltuk, hogy az erre szolgáló helyiségben milyen körülmények között darabolják a később majd a pultba kerülő sajtokat. Meglehetősen vegyesek a tapasztalatok" - ismertette az erre vonatkozó észrevételeket dr. Pleva György. Egy kirívóan rossz példát is megemlített: az egyik boltban olyan termékeket találtak, amelyek minőségmegőrzési ideje már lejárt, ugyanott a sajtok darabolásának körülményeit sem találták elfogadhatónak. A higiéniai körülmények nem voltak megfelelőek, de a boltban talált termékek származásának nyomon követési dokumentációja sem volt rendben. "A felügyelők az adott üzletre 350 ezer forintos bírságot szabtak ki" - mondta az ilyenkor szokásos eljárásról az igazgató. De nem egyedül abban a boltban fogott vastagon az ellenőrök "büntető ceruzája". Egy másik üzlet hűtőkamrájában csomagolt, jelöletlen, nyomon nem követhető darabolt sajtokat találtak, az ott kiszabott büntetés 250 ezer forint volt.

„A nyomon követhetőség biztosítása minden élelmiszer-vállalkozóra kötelező” - hangsúlyozta dr. Pleva. - „A kereskedelmi dokumentumok hiánya és az ismeretlen származási hely súlyos vétségnek számít az élelmiszer-forgalmazás biztonsága szempontjából. A szabályok betartása minden forgalmazó felelőssége, hiszen a szállított áru tételazonosítója, vagy a minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idő feltüntetése – amelyek a lejárat napját és hónapját is tartalmazzák – elengedhetetlen a nyomon követhetőség szempontjából, és kulcsszerepet játszanak a biztonság garantálásában.”

Az ellenőrzések kiderítették, hogy már az áruátvételnél alkalmazott gyakorlat is "változatos képet" mutatott az egyes boltoknál. Volt, ahol a szállító jármű belső hőmérsékletét ugyan dokumentálták, de a beérkezett termék hőmérsékletét nem mérték meg. Máshol csak szúrópróbaszerüen mérték meg a beérkező termékek hőmérsékletét, egyes helyeken pedig csak szemrevételezés történt. A mért értékek rögzítésének gyakorlata is eltérő volt, ráadásul nem is minden esetben dokumentálták azokat.

"Nem mindenki van tisztában azzal, hogy élelmiszereinkben különféle baktériumok is fellelhetők" – magyarázta Pleva György, hangsúlyozva a mérések jelentőségét, amelyek az ellenőrök által szinte minden boltban kötelezőek. "A romlást okozó baktériumok először az élelmiszerek érzékszervi jellemzőit befolyásolják, de ha a baktériumok száma túllépi a kritikus szintet, akkor már egészségügyi problémákat is okozhatnak. A kórokozók humánegészségügyi szempontból mindenképpen kockázatot jelentenek. Ha a gyártó által előírt hőmérsékletet nem tartják be folyamatosan, a hűtési lánc megszakadása olyan változásokat idézhet elő a termékben, amelyek kedveznek a mikroorganizmusok szaporodásának. Ekkor elindulhat egy kedvezőtlen mikrobiológiai folyamat, amely rontja az élelmiszer érzékszervi jellemzőit, csökkentheti táplálkozás-élettani értékét, vagy a legrosszabb esetben ételfertőzést, illetve ételmérgezést okozhat a mikroorganizmusok túlszaporodása vagy toxinok termelődése révén. Különösen a hűtött termékek, mint például a tejtermékek esetében elengedhetetlen az előállító által megadott tárolási hőmérséklet folyamatos biztosítása, mivel csak így garantálható az élelmiszerek biztonságos fogyasztása és a megfelelő minőségük a lejárati idő végéig."

A hatóság a raktárak mellett a boltok eladótereiben található hűtőberendezéseket is alaposan átvizsgálta. A helyszíni ellenőrzés során a felügyelők mintákat vettek a hűtők oldalfaláról, polcairól és fogantyújáról, amelyeket a Nébih laboratóriumába küldtek szennyezettségi vizsgálat céljából. "Az eredmények kedvezőek, mivel egyik mintában sem találtunk kórokozó mikroorganizmusokat" - nyugtatta meg az igazgató, hozzátéve, hogy "A laboratóriumi vizsgálatok során nem bukkantunk fel veszélyes kórokozókra, mint például Salmonella vagy Listeria Monocytogenes. A nem kórokozó baktériumok közül néhány csupán az eladótérben vett mintában volt jelen, ami valószínűleg az ott megforduló vásárlóktól származik. Az elemzett felületek szennyezettsége nem mutatott kiugróan magas értékeket."

A Szupermenta munkatársai az üzleteket ‒ elsősorban azok tejtermékrészlegét ‒ a klasszikus vásárlói szempontok alapján tisztaságuk és rendezettségük alapján is osztályozták. Az összesített értékelés végül a hatósági ellenőrzés, a laboratóriumi vizsgálatok, valamint a vásárlói szempontú felmérés eredményei alapján alakult ki. Az ellenőrzött 30 bolt közül öt üzlet érdemelte ki a kiválóan megfelelt minősítést. Akik kisebb hibák miatt lemaradtak a listáról, mert valami kifogásolható körülményt találtak az üzletben, ha nem is büntetéssel, de legalább figyelmeztetéssel megúszták, ha az ellenőrzött egységek vezetői azonnali intézkedtek, vagy vállalták, hogy utólag megküldik azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, kijavították a hibákat.

Related posts