Fedezd fel, hogyan élte meg Jókai Mór és más neves kortársai a szórakozás és a szerelem világát! Lépj be a 19. századi Magyarország vibráló társadalmi életébe, ahol a művészetek és a barátságok szövik a mindennapokat. A ma7.sk oldalán képekkel illusztrált


A komáromi székhelyű Lehár Ferenc Polgári Társulás a Jókai-emlékév alkalmából számos izgalmas programot tervez, hogy méltó módon tisztelegjen a 200 éve, Lehárhoz hasonlóan e gyönyörű dunaparti városban született Jókai Mór előtt. E rendezvények célja, hogy felidézzük a nagy író életét és munkásságát, valamint bemutassuk Jókai gazdag örökségét a közönség számára.

- nyilatkozta a Ma7-nek Klemen Terézia.

A több mint egyórás, humort és pikantériát sem mellőző összeállítás azzal kezdődik, hogy Laborfalvi Róza színésznőt, Jókai Mór első feleségét felébresztették álmából a napjainkban érettségiző diákok. Tőle olyan érdekességeket szerettek volna megtudni, melyeknek nyoma sem volt a tankönyveikben, de azoknak hasznát vehetnék a magyar irodalom vizsgájuk során.

„Sőt, az általa viselt parókát is olyan stílusban fésültük meg, ahogyan annak idején viselte! Ő közben Róza asszony naplójából és jegyzeteiből olvasott fel részleteket, miközben csodás hangján időnként dalra is fakadt. A zenei kíséretet pedig Somlai Valéria, a budapesti zongoraművész biztosította" - mesélte a produkció megálmodója és megvalósítója.

Az előadás alatt számos nézőt meglepett az a tény, hogy Petőfi Sándor, aki rövid életében Szendrey Júliát választotta feleségül, 1846 novemberében szinte a korszak egyik legkedveltebb színésznőjével, Prielle Kornéliával kötötte volna össze az életét. E titokzatos fordulat a költő életének egy izgalmas, ámde sokszor elfeledett aspektusát világítja meg.

Miután a költő Debrecenben eljegyezte Kornéliát, elhatározta, hogy egyetlen nap alatt lebonyolítja a vegyes házasság adminisztratív teendőit, beleértve az esketést is. Mivel ő evangélikus volt, míg a színésznő katolikus, a folyamat gyorsítása érdekében Kornélia hajlandó lett volna katolizálni. Azonban ebben az időben a felekezeti váltás sokkal bonyolultabb és időigényesebb volt, mint a vegyes házasság megkötése, így végül az esküvő terve meghiúsult. A Sándor és Kornélia között zajló levelezés sajnos nem maradt fenn, mivel Kornélia későbbi férje, Szerdahelyi Kálmán, megsemmisítette azokat.

Az est folyamán felemelő anekdoták bontakoztak ki Jókai Mórról és kortársairól, mint például Arany János, Gárdonyi Géza, Ady Endre és Pósa Lajos. Bulyovszkyné Szilágyi Lilla színésznő és műfordító lebilincselő előadásában elevenedtek meg ezek a történetek. A közönség felfedezhette, hogy melyik bájos cigánylány volt Petőfi Sándor titkos szeretője, valamint betekintést nyerhetett a Liszt Ferenc és a tőle tizennégy évvel fiatalabb írófejedelem barátságába. Kiderült, hogy a zeneszerző nemcsak barátja volt az irodalmárnak, hanem néhány írását meg is zenésítette. Nem maradt el Laborfalvy Róza gasztronómiai tudományának említése sem, amely szintén színesítette az est hangulatát.

"A kutatás, amelyet végeztem, számos könyv alapos tanulmányozását igényelte, és ennek az előadásnak a kialakítása előtt komoly munkát fektettem bele. Célunk, hogy ezt a bemutatót középiskolákban is elérhetővé tegyük. Eddig csupán a pozsonyi Magyar Kulturális Központ - Liszt Intézet és a komáromi Tiszti Pavilon közönsége számára volt lehetőség arra, hogy megismerje és meghallgassa ezt az anyagot."

- tette közzé Klemen Terézia.

Hozzáfűzte: Tegnap, a Komáromi Napok alkalmával a közönség ingyenesen élvezhette a produkciót, mivel a művészek honoráriumát a Jókai-emlékév keretében megvalósuló programok költségvetéséből fedezték. Ebben Komárom város is támogatta az eseményt, hozzájárulva 900 euróval.

Végül Jókai Mór egyik legkedvesebb ételének, a körelebbencsnek a titkos receptjét osztotta meg olvasóinkkal, melyet a nézők nyomtatott formában vehettek kézhez.

Hozzávalók: 10 dkg füstölt zsírszalonna, 20 dkg lebbencstészta, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsomsűrű, 1 liter ízletes szárnyas alaplé, 2 szál ropogós sárgarépa, és 1 szál ínycsiklandó gyökér.

Elkészítési folyamat: Először is, apró kockákra vágjuk a szalonnát, majd egy serpenyőben ropogósra sütjük. Amint a tepertők elkészültek, kiszedjük őket, és a serpenyőbe helyezzük a tésztát, amit aranyszínűre pirítunk. Ezt követően hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, valamint egy evőkanál ízletes, jó minőségű paradicsomlekvárt. Miután a hagyma üvegesedni kezd, folytatjuk a pirítást, majd felöntjük egy ízletes szárnyas alaplével. Az apróra kockázott sárgarépát és petrezselyemgyökeret is belekeverjük, végül pedig sóval és borssal ízesítjük, majd az egészet készre főzzük, hogy a hozzávalók ízei tökéletesen összeérjenek.

Related posts