A gomba nem csupán a csontjaidat erősíti - Fedezd fel, milyen meglepő hatásai vannak a testedre!


Nem érdemes alábecsülni ezt az értékes tápanyagot. A gomba egészséges, ráadásul az egész testedre hatással van. Ideje más szemmel nézned erre a nem mindennapi ételre.

A gomba egészséges étel, úgyhogy bátran eheted, amikor csak szeretnéd. Nem véletlen, hogy a világ több kultúrájában szinte szuperélelmiszerként tartják számon. Számos betegség megelőzésében lehet kulcsfontosságú szerepe, tele van antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, miközben alig tartalmaz zsírt vagy cukrot. Kutatások kimutatták, hogy rendszeres fogyasztása nemcsak a mindennapi vitalitást növeli, de hosszú távon a krónikus betegségek kockázatát is csökkentheti.

A D-vitaminban gazdag élelmiszerek száma meglehetősen korlátozott, de a gombák kivételes képességgel bírnak: a napfény hatására képesek ezt a fontos vitamint előállítani, akárcsak az emberi bőr. Ez a vitamin elengedhetetlen a kalcium hatékony felszívódásához és a csontok egészségének megőrzéséhez. A gombák rendszeres fogyasztása tehát támogatja a csontritkulás megelőzését, különösen az idősebb korosztály számára. Emellett a gombákban található kalcium és foszfor is hozzájárul a csontok megerősítéséhez, így valódi "dupladinamitot" jelentenek a csontozat egészségének fenntartásában.

A magas koleszterinszint ma már civilizációs népbetegség, így valószínűleg téged is érint. Ha viszont még nem, akkor azért érdemes elkezdened rendszeresen gombát enni, hogy ne is legyen később gondod ezzel. A gombában található rostok és vegyületek segíthetnek csökkenteni az LDL - vagyis a rossz koleszterin - szintjét a szervezetedben. Ezzel kisebb az esélyed a szív- és érrendszeri betegségek kialakulására. A gombát zsírszegény húshelyettesítőként is bevetheted, ami megint csak előnyös lehet a koleszterinszint kordában tartásában.

A gomba szénhidráttartalma viszonylag alacsony, és glikémiás indexe kifejezetten előnyös. Ennek következményeként nem idéz elő hirtelen vércukorszint-emelkedést. Azonban a gomba jótékony hatásai ezzel nem érnek véget: a benne található bioaktív vegyületek segíthetnek a vércukorszint stabilizálásában, így fontos szerepet játszhatnak a diabétesz megelőzésében is.

A legtöbb gombafaj értékes vasforrás, amely segíthet megelőzni a vashiány okozta vérszegénységet. A vas mellett folátot is tartalmaz, ami a B9-vitamin természetes, aktív formája. Ez létfontosságú a sejtosztódásban és a vörösvértest-képződésben. Jelentős szerepe van az idegrendszer működésében és az állandó fáradtságérzés enyhítésében.

Related posts